Scroll Top

Routes Utrechtse Heuvelrug

Mountainbike routes in de omgeving

Hieronder vindt u een aantal routes in de omgeving. Wilt u de GPX bestanden downloaden of de routes inspecteren? Voor uw gemak kunt u dit hier vinden: Mountainbikeroutes Utrechtse Heuvelrug

Plaats: Amerongen

Lengte van de mountainbike route: Deze mountainbike route heeft een lengte van ongeveer 18 kilometer.  

Markering: De route is gemarkeerd met houten palen met een witte, afgeschuinde kop met hierop in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie: Deze MTB route is te starten bij:

– Groene Entree Amerongen, Parkeerplaats Sportcomplex de Burgwal, Burgwal 1, 3958 ER in Amerongen.

– Groene Entree Prattenburg, Cuneraweg t.o. 416, 3911 RW in Rhenen.

– Parkeerplaats Bergweg 10 in Amerongen.

Omgeving: Deze mountainbike route ligt in een groot bosgebied op de Utrechtse Heuvelrug. Kenmerkend zijn de grove dennen, het stuifzand en de heide. Vroeger waren het twee verschillende landgoederen, het Amerongse bos en het Zuilensteinse bos. Tegenwoordig valt dit onder de Utrechtse Heuvelrug. In het terrein tref je grote hoogteverschillen aan van 8 t/m 69 meter boven NAP.

Aard van de mountainbike route: 

Met maar liefst 280 hoogtemeters is dit een leuke uitdaging. Het MTB parcours is 18 kilometer lang en ligt in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, tussen Amerongen en Veenendaal. Het is een afwisselende route met vlakke delen maar ook steile heuvelachtige delen. In het begin van 2015 is de route vernieuwd. Het resultaat is een fantastisch gebied om te mountainbiken! Veel singletrack met scherpe bochten en lange afdalingen.

Extra: Deze route kan gecombineerd worden met de MTBroute Leersum. Hiervoor moet je via de verbindingsroute de Bergweg overstekken. De route van Leersum is 18,4 kilometer lang.

Plaats: Leersum

Lengte van de mountainbike route: Deze MTB route heeft een lengte van ongeveer 18 kilometer.

Markering: Alle routes zijn gemarkeerd op palen met een rood internationale MTB-teken. (Twee rondjes en een driehoek)
Startlocatie: Er zijn verschillende opstart plaatsen:
– Park Ginkelduin, Scherpenzeelseweg 53,3956 KD in Leersum
– Parkeerplaats aan de Scherpenzeelse weg, 3956 KG in Leersum
– Parkeerplaats Bergweg 10 in Amerongen
– Parkeerplaats Utrechtsebaan in Leersum
Omgeving: Dit is een prachtige mountainbike route in een uitgestrekt bosgebied op de Utrechtse Heuvelrug. Het gebied is op te delen in het Amerongse bos en het Zuilensteinse bos. Hoofdzakelijk bestaat het gebied uit dennen bossen en zijn er twee natuurterreinen met stuifzand, heide en hakhout te vinden. Het terrein heeft een hoogteverschil van 8 t/m 69 boven het NAP.
Aard van de route: In 2015 zijn er diverse nieuwe routes aangelegd. Twee oude routes van Leersum zijn samengevoegd tot één nieuwe route van maarliefst 18,4 km. De route is een uitdaging voor de ervaren mountainbiker als de beginner door de diverse ‘alternatieve’ routes. Zo zijn er mountainbike afslagen te vinden waarbij er een ‘jump’ gemaakt kan worden. De MTB route bestaat uit lange singletracks met veel hoogte meters. De route bestaat uit bredere hellingen en veel slingerpaden.
Extra:
Deze route is te combineren met de andere Heuvelrugse. Deze route is te combineren (nabij het dierenasiel vind je een verbindingsroute) met de MTBroute Amerongen. Deze route heeft een lengte van 18 kilometer.

Plaats: Rhenen

Lengte van de route: De lengte van de MTB route is ongeveer 6,4 km.
Markering: De route is gemarkeerd met houten palen met daarop in blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).
Startlocatie: De route kent verschillende startplaatsen:
– De Leemkuil, kruising van de Autoweg en de Reumersweg net buiten Rhenen.
Omgeving: In de stadsbossen van Rhenen is de route gelegen. Het is het uitloopgebied van gemeente Rhenen. Het is daardoor mogelijk om wandelaars tegen te komen, daarom is het belangrijk om altijd op te letten en de mensen met respect te behandelen. Leuk om te weten is dat er deels door de toestellen van de trimbaan door rijdt. Het gebied is onderdeel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en bestaat uit een prachtig bosrijke omgeving met veel heuvels.
Kenmerken van de MTB route: De route is ongeveer 6,5 kilometer lang. Dit lijkt misschien weinig mountainbike uitdaging te hebben, maar vergis u niet. Deze route is zeer technisch. Doordat er veel hoogteverschil aanwezig is, is het een komen en gaan van hellingen. Bij deze mountainbike route is veel stuur en draai kunsten nodig. Mooie klimmetjes, scherpe bochten en zeer steile afdelingen. De snelheid ligt bij deze mountainbike-tocht lager maar vraagt mountainbike beheersing.
Extra: Deze route kan gecombineerd worden met de MTBroute Veenendaal en met de MTBroute Amerongen. Omdat niet alle terreineigenaren mountainbikers op hun terrein toestaan, lopen de verbindingsstukken deels over verharde wegen.
Huur MTB's